2016-ban ÉLETMŰDÍJBAN RÉSZESÜLT HAØKA KOVÁCS ISTVÁN

 

 

KEP1.jpg1954.06.09-én születtem Debrecenben.

A villanyszerelő szakmát a 127 számú Ipari Szakmunkásképzőben tanultam, ahol egyik kiváló tanárom HA0DD Szoboszlai Béla bácsi volt. Neki köszönhetem, hogy már ekkor kapcsolatba kerülhettem a rádióamatőr sporttal. Béla bácsi lelkes munkájának köszönhetően 1970 decemberében IFI fokozatú rövidhullámú rádióamatőr távíró vizsgát tettem. Sajnos 1986-ig megszakadt kapcsolatom rádióamatőr munkával, de ekkor néhány lelkes debreceni CB rádiós barátom, akik már akkor rendelkeztek amatőr hívójellel is rá beszéltek, hogy menjünk be néhányan a rádió klubba és tegyünk amatőr vizsgát. 1987 óta rendelkezem egyéni hívójellel. Végig járva a lépcsőfokokat URH A, URH B, angol nyelvű posta vizsga.

Kezdetben HG0KA majd 2001-től HA0KA hívójellel forgalmazom.

A rádióamatőr munkában mindig is a kapcsolatteremtés a DX munka érdekelt.

A jogszabályi változtatások 1995-ben elvették a 28 MHz-es sávot a HG hívójellel rendelkező rádióamatőröktől. Mivel csak szerettem volna folytatni az amatőr tevékenységet, egy kicsit felelevenítve a Béla bácsi által megtanított távíró tudást, letettem újra a távíró vizsgát, hogy megkaphassam az RH hívójelet is. Jó érzés volt mikor több mint 5 év kihagyás után újra beszélhettem a 28 MHz-es sávon már korábban megismert, a világ különbözőrészén élő, magyarul beszélő barátaimmal, és azok ilyen hosszú kihagyás után is ismerősként a nevemen szólítottak.

Később tagja lettem az általuk létrehozott Nemzetközi Magyar Amatőr Rádiós Klubnak, melynek ma már vezetőségi tagja vagyok. Egy véletlen esemény folytán 2007-ben bekapcsolódtam HG0EK Dezső barátom mellé a debreceni CRT szervezésébe, amit talán a sok külföldön élő rádióamatőr baráti kapcsolatomnak köszönhetően mára sikerült nemzetközivé tenni.

Sajnos sok időm nincs a versenyzésre, de Magyar amatőrként kötelességemnek érzem, hogy a szövetségünk által szervezett HA DX versenyen részt vegyek. Ezen egyéniben és klubtagtársaimmal is több ízben értünk el dobogós eredményt. Több alkalmi hívójel aktivitáson vettem részt és voltam a hívójelek QSL ügyintézője.

 

PC120202.JPGAz utóbbi években egy új hobbit találtam az amatőr tevékenységen belül, ami természetesen lehetőséget ad a QSO-zásra. Szívesen megyek kitelepülni tájvédelmi, természetvédelmi területekre, flóra fauna körzeteket aktiválni, egyedül vagy klubtagtársaimmal, barátaimmal.

 

 

2013-ban a Horvát szövetségtől megkaptam az év legeredményesebb 9A WWFF aktivátora plakettet, amire nagyon büszke vagyok.

2008-tól bekapcsolódtam a Hajdú QTC munkatársai közzé, és átvettem annak rövidhullámú sugárzását.

Remélem, rövidesen elérem a nyugdíjkort és utána még több időt tudok szánni a rádióamatőr tevékenységre.

 

Arcpoétikám – Segíts barátaidnak, mert akkor azok is segítenek rajtad –

 

 

 

 

 

 

 

image001.jpg